W dobie COVID-19 i nadmiaru wolnego czasu, treningów dla pływaków prowadzonych przez wszystkich w około postanowiłem nie dublować pracy kolegów i koleżanek. Dziś będzie krótka notka pt. „po co pływakom są nogi” i co zrobić, żeby przestały Wam przeszkadzać (dot. Głównie dorosłych pływaków). Praca z dziećmi pod tym względem jest znacznie prostsza, ponieważ mają one większą ruchomość w stawach, nie mają złych przyzwyczajeń itd.
Przechodząc do
meritum kilka zdań o nogach w kraulu/grzbiecie jako, że są to 2
najpopularniejsze i podobne do siebie pod wieloma względami style pływackie.
Zapewne część z Was powie, że najpopularniejszy jest klasyk, jednak co do niego
mam sporo obiekcji u większości osób, które spotykam na basenie. Nogi przede
wszystkim w zależności od umiejętności, płci, budowy ciała i kilku innych
czynników to ok. 30% naszej siły napędowej w wodzie[1].
Patrząc też na technikę pływania znacznej części pływaków, nogi pełnią też
funkcję stabilizującą – na pewno nie raz słyszeliście od swojego trenera, żeby
trzymać nogi węziej, pływaliście ćwiczenia na stabilizację sylwetki. Podczas
pracy nóg powinniśmy angażować całą nogę, pośladki, nie tylko podudzie. Ruch
powinien być płynny, „długi” na 30-40 cm, żeby nie było to ani drganiem nogi
ani kopnięciem jak szpagat. Poniższy
pływak, choć nie jest przystojny jak Caeleb’a Dressel’a ale moje kompetencje
rysunkowe na nim się kończą – przedstawia Wam skąd powinien wychodzić ruch
nogi, od pośladka, mięśni ud przechodzi płynnym ruchem w dolne części nogi.
Teraz kiedy nie pływamy macie okazję trochę nadrobić stretching stawu skokowego, który też często jest zaniedbywany. Żeby nie było za ciężko, stań oprzyj palce u stóp paznokciami do ziemi i postaraj się dotknąć podłogi podbiciem stopy. Pilnuj by utrzymywać stopę pionowo i nie rób tego na siłę.
Trzymajcie się i starajcie się o wszelką aktywność w izolacji w obecnej chwili! 😊
[1] Pedro G. Morouço i inni, Relative Contribution of Arms and Legs in 30 s Fully Tethered Front Crawl Swimming, Hindawi Publishing Corporation BioMed Research International Volume 2015, Article ID 563206